Optræden

Formidlingskoncerter

Almunes speciale er det, vi kalder formidlingskoncerter. Her blander vi små foredrag ind i koncerten, så vi fortæller om middelalderens musik og instrumenter eller om tidlig folkemusik, spiritualitet og religion eller hvad der nu passer til koncerten og stedet. Til en typisk koncert i kirker, på museer eller lignende sted hvor der ønskes formidling, vil det være musik koblet med præsentation af instrumenter og korte musikhistoriske foredrag passende til det repertoire, vi fremfører.

Det er ideelt til en kirkekoncert eller et andet indendørs arrangement med et siddende publikum. Her kommer de smukke spanske cantigaer og de følsomme nordiske ballader virkelig til deres ret. Det kan dog også fint gøres akustisk på et middelaldermarked eller lignende arrangement hvor publikum har mulighed for at sidde eller blive stående foran os for at høre koncerten og foredragene. Varigheden kan være 30-60 minutter, eller eksempelvis 2×45 minutter med indlagt pause.

Læs mere:

Almune Kirkekoncert (pdf)
Praktisk information, der også gælder for formidlingskoncerter i andre rum, der minder om kirkerum.

Almune Bookinginfo (pdf)
Samlet beskrivelse, priser og anden information, inklusiv et eksempel på et program for en formidlingskoncert.

Middelaldermarkeder og historiske arrangementer

Periodemæssigt er Almunes kostumer, instrumenter og repertoire bedst til middelalder og renæssance, men vi har gennem årene deltaget i en lang række arrangementer i andre tidsperioder, såsom vikingetid og barok, og såmænd også eventyrtid, som da tre af os var med i DRs julekalender “En anden verden” (billedet nedenfor).

På markeder spilles typisk flere korte koncerter om dagen, som fx 3-4 koncerter på 30 minutter eller hvad der nu passer i programmet. Det kan også være uden programsatte koncerter, men hvor der i stedet laves markedsstemning og spilles rundt omkring og tales med publikum, der typisk er meget interesserede i vores instrumenter.

Derudover samarbejdes med mange andre middelaldergrupper, så der kan formidles kontakt til fx ildgøglere, sigøjnerdansere, håndværkere, kampgrupper eller andre musikgrupper. Vi spillede første gang på et middelaldermarked i 2006, så vi har mange års erfaring og kender det danske middelaldermiljø rigtig godt.

Koncerter på festivaler og spillesteder

Forstærket gør den nordiske folkemusik og de festlige dansenumre fra den sydeuropæiske middelaldermusik sig rigtig godt. Med drejelire, nøgleharpe og bouzouki som kernen i lyden, er der en solid basis for en kraftfuld koncert på 2×45 minutter eller hvad der nu aftales.

Teknik:
Forslag 1: Akustisk koncert med to overhead-mikrofoner placeret i siden af scenen og to centralt.
Forslag 2: Fuldt forstærket: 5 stativer til 3 sangmikrofoner og 2 instrumentmikrofoner (tromme og fløjte). Dertil 3 jack til 2 drejelirer og 1 bouzouki (som til guitar) og 1 xlr til clips-mikrofon på nøgleharpe. Evt. instrumentmikrofon foran nøgleharpen i stedet for clips.

Læs mere:

Almune Scenekoncert (pdf)
Praktisk information for afvikling af forstærkede koncerter med Almune.

Almune Bookinginfo (pdf)
Samlet oversigt, priser og anden relevant information.

Dans, fest og underholdning

Almune har stor erfaring i at spille til taffel, bryllupper, festmiddage og lignende, både til historiske arrangementer og private fester. Musikken kan være tilpas afdæmpet som underlægning til maden, så der spilles musik under hele arrangementet, eller Almune kan komme som et indslag i slutningen af festen hvor der gives en lille koncert og gæsterne instrueres i middelalder- og renæssancedanse, som Almune også spiller til mens der danses.

Danseinstruktionen ledes af Troels Dueholm, der har stor erfaring med ballader og danse, bl.a. fra sin uddannelse på folkemusikkonservatoriet. På billedet nedenfor er han i gang med at instruere i en kædedans mens Christian, Molly og HC spiller til.

Eksempler på hvor Almune har optrådt

Historiske markeder og museer:
Europæisk Middelalderfestival, Horsens
Historiske Værksteder
Koldinghus
Københavns Middelaldermarked
Middelaldercentret
Nyborg Slot – Danehof og Høstmarked
Odense Middelalderdage
Ribe VikingeCenter
Spøttrup Middelalderborg (Museum Salling)
Ulvsborg Historisk Værksted
Vitskøl Middelalderdage
Voergaard Middelaldermarked
Øm Kloster Museum (Skanderborg Museum)
Aalborg Middelaldermarked

Kirker:
Gjerlev Kirke
Hammel Kirke
Egeskov Kirke
Sct. Mariæ Kirke i Helsingør
Skarresø Kirke
Todbjerg Kirke
Ungdomskirken
Uth Kirke
Aale og Linnerup Kirker

Skoler og institutioner:
Folkeuniversitetet: Nordiske Nätter på Moesgård Museum
Hornslet Skole
Risskov Skole
Skole-kirke-samarbejdet i Horsens
Sosu-skolen i Fredericia

Andet:
Fairbar (spillested)
Café Gaya (spillested)
Gyngen (spillested)
Lys Lue (ildshow/gøgl)
Valkyrja Adventures (events, viking)
Øm Gæstgiveri (Almune spiller gerne til din middelalderfest her)


Aftenstemning på Middelaldercentret i 2017